Български Italiano GermanFrench
+359 877 977045
bazanova.manager@gmail.com

Фирма за AL и PVC прозорци и врати, външни и вътрешни щори

Фабрика за дограма БАЗА НОВА ООД, Варна - AL и PVC дограма, фасади, парапети, дървени щори.
Контакти

БАЗА НОВА ООД

адрес: гр.Варна, България

Mob: 0888311148 (ENG.)

0877 977045 (ITA.)

0877 977024 (FRA.)

е-mail:

bazanovaltd@gmail.com

bazanovaltd2@gmail.com

 

e-mail:
bazanovaltd@gmail.com

Полезно

ИЗБОР НА СТЪКЛОПАКЕТ ЗА ВАШИТЕ ВРАТИ И ПРОЗОРЦИ
 

     Стъклопакетът представлява около 80 % от площта на прозореца Ви. Ето защо не трябва да се правят компромиси при неговия избор - инвестициите в добър съклопакет, ще се възвърнат многократно за сравнително кратък период.
    

     Стъклопакетът представлява съвременен вариант на двойното остъкляване, при което два или повече листа стъкло, разделени един спрямо друг от въздушна междина и дистанционер, са обединени в общ херметичен модул подходящ за вграждане. Предназначен е основно за външното остъкляване.

    За да се осигури сух въздух в пространството между стъклата, дистанциониращата рамка се пълни с абсорбиращо вещество. Рамката се залепва към стъклата двустранно с бутил, който се явява като първа бариера против преминаване на водни пари. Като втора бариера се използва еластично винилово уплътнение с полисулфид, полиуретан, силикон или хотмелт.

      Преди да направите избор на стъклопакет е важно да се съобразите със следните основни изисквания:

  • Климатичните условия на района;

  • Предназначението на сградата (дом, офис, вила, хотел и т.н.);

  • Ориентация на сградата спрямо слънцето (изток, запад, север, юг).

  • Вашето желание за ниски  разходи за отопление и охлаждане

За да бъдем в услуга на Вас - нашите клиенти, обобщихме характеристиките на различните стъклопакети и целите, за които са подходящи да бъдат използвани.

ОСНОВНИ ВИДОВЕ СТЪКЛА

  • Прозрачно (флоат) стъкло - прозрачното стъклото е най - разпространеното в съвременното производство. Чрез специална технология, в която разтопената стъклена маса се поставя във вани с разтопено олово, което постепенно се охлажда. Произведено по този начин прозрачното (флоат) стъклото има изключителна гладкост и е без никакви оптични дефекти.

  • Нискоемисийно стъкло ("К" стъкло) - Представлява висококачествено прозрачно флоат стъкло, на което едната страна е със специално покритие от йонизиран слой - метален оксид (титаниево покритие). Нискоемисийните стъкла подобряват топлоизолацията, като задържат топлината в помещенията и намаляват загубата на топлина през прозореца с над 60%. Поставянето на К-стъкло намалява до минимум риска от получаване на конденз, защото коефициентът на топлоизолация се доближава до този на ПВЦ профила.

  • Всесезонно (Energy) стъкло - това стъкло е модифицирано стъкло с меко покритие и два супер тънки сребърни пласта, осигуряващи уникалните му качества: максимална светлопропускливост, изолация при студ и отразяване на слънчевата топлина. Характерно за него е, че отразява до 70% от топлоенергията на инфрачервените лъчи. Така през зимата в стаята е топло, а през лятото прохладно. С този нов модел стъкло Вие наистина ще си осигурите домашен уют и комфорт през всичките четири сезона.

  • Орнаментно (фигурално) стъкло - Произвежда се на принципа на прозрачното или цветно стъкло, но след специална обработка на релефни орнаменти от едната или другата част на стъклото, чрез специална технология - валцуване. Притежава естетически вид и често се използва при вътрешни врати, прегради, офиси и други.

  • Ламинирано стъкло (Триплекс) - Произвежда се чрез свързването на два или повече слоя обикновено прозрачно стъкло, между които се поставя специален слой покритие, най-често поливинил бутарил (PVB). Обработката на ламинираното стъкло се осъществя чрез машинен процес. Няколко от основните предимства на триплекса е, че междинният слой задържа двата пласта стъкло, свързани дори след счупването им, и високата му якост предотвратява начупването на стъклото на големи остри парчета, което е гаранция за устойчивост против влизане с взлом. При ламинираното стъкло се подобряват значително звукоизолационните свойства, като в същото време спира 99% от ултравиолетовите лъчи. Използва се за остъкляване на фасади, балкони и прозорци.

  • Армирано стъкло - При производството в стъклото се поставя стоманена телена мрежа, притисната между две полуразтопени стъкла. Ударо- и пожароустойчиво. Армираното стъкло може директно да се прилага като орнаментно защитно стъкло. При счупване телената мрежа държи стъклото, което е особено важно при пожар, взлом и устойчивост при земетресения.

                                       ГОЛЕМИНА СТЪКЛОПАКЕТ

     При проектирането на една PVC или AL дограма трябва да се съобразим с максимално допустимите размери на стъклопакетите при различните дебелини на стъклото. Стандартния стъклопакет от 24 мм с две стъкла по 4мм може да достигне максимална квадратура до 3.2 – 3.5 м2. За по големи от тези квадратури се препоръчва едното или двете от стъклата да бъдат с дебелина 5 мм, 6 мм в зависимост от размерите и мястото на монтаж.. И още: представете си една витрина от стъклопакет /24 mm/ с размери 2000 mm х 2100 mm – какво става като я монтирате на студено? Стъклата се слепват! Защото стъклопакетите обикновено се правят на топло и от студа въздухът в тях се свива и “засмуква” стъклата. Това може да се избегне лесно. Можете да поискате по-дебели стъкла или просто поръчайте допълнителени кемпфери/делители/ в конструкцията, които ще утежнят цената на позицията с не повече от 2 - 3%. Така дограмата ще стане по надеждна и технологично издържана. При вратите е добре да бъде поставен хоризонтален делител в самото крило, който създава стабилност на вратата и не й позволява да "провисне". 

 

ЗВУКОИЗОЛАЦИЯТА

    Звукът  преминава лесно през еднакво дебели стъкла, например 2 по 4 mm. Ако сложите 4 и 5 mm, ще има малко по-добър ефект. На съвсем друго ниво е звукоизолацията на троен пакет със стъкла, например, 4, 5 и 6 mm, a ако и разстоянията между тях са различни – ефектът наистина е голям. 

       Колкото по-нисък е коефициентът К, толкова по-добра е изолацията. За да се повиши топлоизолацията се използва стъклопакет от нискоемисийни. Друг начин за повишаване на топлоизолацията е замяна на въздуха във вътрешното пространство на стъклопакета с аргон. К-стойността намалява допълнително с още 0.3-0.4 W/м2.

 

КОНДЕНЗ НА ПРОЗОРЦИТЕ

    По принцип конденз може да се появи по повърхността откъм помещението на стъклопакета, съответно рамки на прозорци. Тогава се говори още за изпотяване или замъгляване на прозореца. Това обаче на бива да се бърка с поява на конденз във вътрешността на стъклопакета /когато конденза е между двете стъкла вътре в стъклопакета, той е дефектен/ Влагата се появява вътре, когато стъклопакетът се е разхерметизирал напълно или когато е сложен некачествен силипорит (силикагел - хигроскопичен зърнест материал), който не успява да абсорбира добре остатъчната влага в стъклопакета https://www.youtube.com/watch?v=oGcFDPoYsWI .

      Най-важното, което трябва да се знае при избора на дограма, е степента на топлоенергийна ефективност, шумоизолацията и цената. Според експерти в бранша дограмата заема близо 25% от площта на сградата, но около 60% от загубите на топлина се дължат именно на нея. Това до каква степен топлината ще проникне в помещението зависи от профила, стъклопакета и разстоянието между стъклото и касата на прозореца.